יצירת קשר

מעוניינים בפינוי פסולת? השאירו פרטים או התקשרו: 050-9695722

מחזור בטריות – החובות, האתגרים והפתרונות (לעסקים ואנשים פרטיים)

היקף השימוש בבטריות בעולם המודרני הוא עצום ומכך נובע גם הצורך הרב במיחזור שלהן. אולי תשאלו – למה למחזר ולא לזרוק לפח (למשל לפח הכתום של המתכות)? יש לכך סיבולת טובות מאוד, כולל חובה שמטיל החוק (עם קנסות למפרים). לכן כדאי וחשוב לעסקים (וגם לאנשים פרטיים) להתארגן ולטפל בכך, באופן שיאפשר להימנע מקנסות וגם לעשות את הדבר הנכון. הכל בצורה פשוטה ככל הניתן. לפניכם סקירה קצרה של אתגר זה, שהוא לכאורה קטן ושולי, אבל למעשה חשוב ומשמעותי למדי. וכמובן – גם הפתרונות! 

למה הכוונה ב"בטריה”? 

הבטריה היא פתרון ידוע לאחסון אנרגיה חשמלית והיא מגיעה בגדלים שונים ולמטרות רבות. לרוב, מדברים על כך בהקשר של מוצרים קטנים כמו "סוללות אצבע". אבל עקרונית, אותה גישה של צבירת אנרגיה מתבטאת גם במוצרים בגודל בינוני כמו מצבר לרכב רגיל או גדולים הרבה יותר (למשל סוללה ראשית של רכב חשמלי). במאמר זה, נתמקד בעיקר בבטריות הקטנות יחסית. 

במקרים רבים, רוכשים בטריות בנפרד מהמוצר החשמלי שעבורו הן דרושות לנו. אך לעתים הבטריה כבר כלולה במוצר. במקרה זה, היא עשויה להיות משולבת בו באופן שלא מאפשר (או מסבך מאוד) החלפה שלה. סמארטפון למשל כולל בטריה קטנה, אבל משתמשי סמארטפונים לא יכולים להחליף אותה לבד. גם אין בכך צורך, מאחר שזו בטריה נטענת שאמורה להיות בשימוש למשך שנים.  

מבחינת מונחים, "סוללה” הוא המונח המקובל בעברית. “בטריה" (Battery) הוא מונח לועזי שגם נמצא בשימוש בארץ. 

כאשר בודקים ממה עשויות בטריות, התשובה לכך גם מחברת אותנו לעולם המחזור. אז ממה הן עשויות וכיצד ממחזרים אותן? 

מחזור בטריות

מחזור בטריות

מחזור בטריות ואתגר מחזור האלקטרוניקה 

לכאורה, פשוט מאוד למחזר בטריות. מאחר שהן נראות כמוצר ממתכת, האם אפשר לזרוק אותן לפחים הכתומים? פחים אלה מיועדים לפסולת מתכת ופלסטיק והם בין סוגי הפחים העירוניים הנפוצים ביותר. הבטריות אכן עשויות בחלקן הגדול ממתכת ופלסטיק, אבל גם מחומרים נוספים, שחלקם מסוכנים, כולל מתכות כבדות ואלקטרוליטים רעילים. דוגמה לחומר מסוכן כזה מספק הקדמיום, שהוא חומר רעיל מאוד וגם מסרטן. דוגמאות בולטות נוספות הן ניקל, עופרת, כספית, אבץ וליתיום. לכן בטריות נכללות בהגדרה של חומרים מסוכנים (חומ"ס). 

לפי ניסיוננו בחיי היום יום נראה שאין סיכון רב מסוללות. זה אפילו לא חומר נוזלי מסוכן שעלול להישפך בטעות כגון אקונומיקה, אלא פריט מוצק ולכאורה לחלוטין בלתי מזיק. אך בפועל, הבטריות המשומשות עלולות להזיק לאדם ולסביבה. הסיכון עשוי להתבטא כבר אצל מי שאוגרים בטריות משומשות, אם נגרם נזק פיזי לבטריה (כגון שרפה). אך הסיכון גדול במיוחד, אם זורקים או מטמינים פסולת אלקטרונית מסוג זה באופן לא מסודר. במקרה כזה, הבטריות מתפרקות בהדרגה והחומרים המסוכנים שבתוכן נשטפים עם מי הגשמים לעומק האדמה ולצדדים. לאורך זמן, הם גורמים לזיהום של מי-תהום ומציבים סיכונים של זיהום מי שתייה והגעה לצמחים (באמצעות השורשים), כולל צמחי מאכל. 

לכן יש חוקים שונים שמסדירים את האופן בו נפטרים מפסולת אלקטרונית ובטריות. בשורה התחתונה – אסור להשליך סוללות סתם כך לפח רגיל. גם לא לפח הכתום. פחים ייעודיים לפסולת אלקטרונית קיימים בערים רבות והפסולת שמצטברת בהם מועברת למפעלי מיחזור, שמבצעים הפרדה, מיחזור של מה שניתן ומשתלם למחזר והיפטרות בטוחה משאר החומרים. אבל פחים ייעודיים לפסולת אלקטרונית עדיין לא נפוצים במיוחד. בנוסף, הם עשויים להיות במיקום שרחוק מכם. 

מי שמבין שחשוב לא לזרוק סוללות משומשות לפח רגיל, במקרים רבים שומר אותן בצד בכדי להיפטר מהן בהמשך באופן מסודר. אלה לרוב סוללות קטנות מסוג סוללות "אצבע" ולעתים סוללות "כפתור" קטנות אפילו יותר. עד שמצטברת כמות גדולה של בטריות למיחזור עשוי לעבור זמן רב ולכן, עשוי להיות פיתוי גדול פשוט לזרוק אותן עם שאר הפסולת. אבל כאמור – זה לא מומלץ, מבחינות רבות. אז מה עושים? 

אולי פשוט להחזיר? אבל זה לא תמיד פשוט!

לפי החוק, עסקים שמוכרים סוללות חייבים גם לאפשר החזרת סוללות משומשות. אז מחד – אם אתם עסק כזה, אתם וודאי זקוקים לפתרון מחזור מקצועי ובכמויות גדולות. מאידך, אם אתם רוכשים סוללות רבות, לא בהכרח יהיה לכם נוח להחזיר אותן לאחר השימוש למקור שממנו רכשתם אותן. ייתכן שתעדיפו במקרה כזה להיעזר בשרות מקצועי של פינוי פסולת אלקטרונית

סוללות נטענות – הפתרון למחזור בטריות? 

שימוש בסוללות נטענות עשוי לצמצם צורך במיחזור סוללות וגם הוצאות חוזרות של זמן וכסף על רכישת סוללות. מצד שני, גם הן בסופו של דבר נחלשות ומסיימות את חייהן או מתקלקלות. 

האם בקרוב לא יידרש מחזור בטריות? 

ייתכן שבעתיד הלא רחוק, אתגר מחזור הבטריות יעלם מעצמו. החומרים שמהם יוצרים אותן כיום משתפרים בהדרגה, גם מהיבט הידידותיות לסביבה. במקביל, יש בפיתוח סוגי בטריות חדשים עם שימוש בחומרים שונים למדי. כך שייתכן שיגיע היום, בו נוכל לזרוק סוללה לפח רגיל ואולי אפילו להטמין אותה באדמה בכדי שהיא תתפרק ואפילו תתרום לקרקע! כבר יש פלסטיק מסוג זה (ביו-פלסטיק). אבל בטריה בינתיים לא וכך חזרנו לאתגר המקורי – מה עושים איתן? 

מחזור בטריות מסודר – מי זקוק לכך ולמה? 

בעסק שצובר כמויות של בטריות כאלה למיחזור, מוטב להתארגן לכך בצורה חוקית, מקצועית ויעילה. בין אם תעשו זאת בעזרת חברה שמתמחה באיסוף פסולת אלקטרונית או שתעשו זאת לבד, הטיפול המסודר והחוקי יקל, יחסוך לכם זמן, יבטיח עמידה בחוקים ותקנות ויצמצם את הפגיעה בסביבה. מיחזור בטריות גם יתרום לתדמית שלכם כ"ארגון ירוק". 

האם זה משתלם? העיסוק במחזור סוללות נתפס כדבר שהוא רק הוצאה – של זמן ושל כסף. הוא לא מייצר עבור העסק רווחים. עסק שמוכר סוללות ומציב מתקן לאיסופן, לא מרוויח מכך וגם עסק שמשתמש בסוללות רבות, לא מרוויח ישירות ממחזור שלהן. יוצא הדופן, הוא מקרה של מפעלים גדולים במיוחד, בהם ישנה כמות פסולת גדולה יחסית של סוללות. חלקן אולי גם גדולות מהרגיל (מצברים למשל) ואז ייתכן שהעסק יוכל לקבל תמורה כספית מסוימת על מחזור החומרים שבסוללות. בכל מקרה, ישנו ההיבט של מניעת קבלת קנסות וסביר שתעדיפו לעסוק במיחזור ולא בתשלום קנסות לרשויות. ולבסוף, ישנו כמובן גם הרווח של סביבה נקיה ובריאה ולדעת שאתם עושים את הדבר הנכון. 

לסיכום 

טפלו פעם אחת ובצורה חכמה באתגר של מחזור בטריות ותיהנו מראש שקט לאורך זמן. 

מה היה לנו עד עכשיו?

אודות כותב המאמר מאור

מומחה בפתרון בעיות ובפינוי פסולת במגוון רחב של שירותים בכל רחבי הארץ. כבר מעל 35 שנים שאנו מתעסקים בפינוי פסולת, המוטו שמוביל אותנו הוא "שירות אופטימלי במחיר מינימאלי", צרו עימנו קשר עוד היום לקבלת פרטים :)